Απόφαση για αμοιβές εργαζομένων σε χώρους εστίασης και καφετέριες
Εκδόθηκε από τον ΟΜΕΔ η υπ’ αριθμόν 1/2019 Δ.Α. Τριμερούς Επιτροπής για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) με περίοδο ισχύος από 28/11/2018 έως 27/11/2019 με Αριθ. Π.Κ. 5/2-5-2019.
H απόφαση αφορά τους εργαζόμενους σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυκτερινά κέντρα, διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων ( catering) oβελιστήρια, ψητοπωλεία, και κάθε κατάστημα στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου. Επίσης υπάγεται στην απόφαση το προσωπικό των καφενείων, καφέ σνάκ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ φουντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών pubs, πιάνο μπαρ, καταστημάτων χορτοφαγίας και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων ανεξαρτήτως της άδειας λειτουργίας τους.
Όπως αναφέρεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό , η απόφαση της διαιτησίας ήρθε να δώσει καταρχήν μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στον ΣΕΠΟΑ και τις αιτιάσεις του, περί συλλόγου περισυλλογής και “προαγωγής της επιχειρηματικότητας” και της μη ικανότητας τους για σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.1 Ν.1876/90.
«Αφού κατ’ αρχήν εκ του πονηρού τροποποίησαν το καταστατικό τους, μετά την πρόσκληση σε διάλογο από την Ομοσπονδία, έφτασαν στο σημείο να εμπαίζουν, εκτός των άλλων, ακόμα και αυτό το θεσμό της Μεσολάβησης όσο και των Διοικητικών Οργάνων.
Η ρύθμιση των όρων εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στις πλέον πολυπαθείς ομάδες εργαζομένων, στον απορυθμισμένο επισιτιστικό τομέα είναι επιβεβλημένη υποχρέωση των κοινωνικών εταίρων και σε αυτό πρέπει να συμβάλει τα μέγιστα και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας με τις ενέργειες του και τους ελέγχους του.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει με όλες της, τις δυνάμεις να ρυθμίζει και να βελτιώνει τις εργασιακές σχέσεις και τους όρους αμοιβής των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού», επισημαίνεται.
Πως καθορίστηκαν οι μισθοί με βάση την απόφαση της διαιτησίας:
Προσωπικό Κουζίνας | |
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ | ΜΙΣΘΟΙ |
Αρχιμάγειρας | 940,76 |
Μάγειρας Α΄ | 737,73 |
Μάγειρας Β΄ | 683,94 |
Μάγειρας Γ΄ | 682,11 |
Μπουφετζής | 680,26 |
Λαντζέρης | 667,52 |
Ψήστης ντονερτζής | 667,52 |
Σερβιτόροι – Βοηθοί Σερβιτόρων | Αμείβονται με βάση το άρθρο 54 του Ν22224/1994 |
Λοιπό Προσωπικό | |
Μπάρμαν | 742,96 |
Βοηθοί Μπάρμαν | 669,31 |
Αποθηκάριοι | 672,44 |
Πωλητές φαγητών- Ταμίες | 680,35 |
Καφετέριες Σνακ Μπάρ | |
Μπουφετζής πωλητές κρύων φαγητών | 680,35 |
Ταμίας Ψήστης τεχνίτης πιτσαρίας | 657,67 |
Βοηθητικό Προσωπικό | |
Καθαριστές λαντζέριδες άνω των 18 | 656,86 |
Σερβιτόροι – Βοηθοί Σερβιτόρων | Αμείβονται με βάση το άρθρο 54 του Ν22224/1994 |
Μπάρμαν | 745,24 |
Βοηθοί των ανωτέρω | 655,37 |
Διανομείς | 657,00συν επιδομάτων |
Ειδικά στους διανομείς θα πληρώνεται επίδομα ειδικών συνθηκών που ισούται με 10% επί του βασικού μισθού. Επίσης οι έγγαμοι δικαιούνται όπως και όλες οι λοιπές ειδικότητες τα επιδόματα γάμου 10% , τριετιών 10% επί του βασικού μισθού.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με τις προσαυξήσεις που ορίζει ο νόμος όταν δουλεύουν νύχτα τις Κυριακές και τις αργίες. Δικαιούνται όπως αναφέρεται στην απόφαση και όλα τα επιδόματα.