logo
25 χρόνια τώρα λειτουργούμε με μοναδικό στόχο να σας παρέχουμε εξαιρετικές λογιστικές υπηρεσίες
Επικοινωνηστε μαζί μας 2310 556 996
[email protected]
Title Image

Οι πιο περίεργοι τρόποι για να… κλέψετε την εφορία – Accounting office

Οι πιο περίεργοι τρόποι για να… κλέψετε την εφορία – Accounting office

Λογιστικό γραφείο Θεσσαλονίκη απόδειξη

Καινοτόμες και πρωτότυπες ιδέες για να φοροδιαφεύγουν ανακαλύπτουν διαρκώς πολλοί συμπολίτες μας, αποδεικνύοντας πως οι υψηλοί φόροι αποθαρρύνουν τη φορολογική συμμόρφωση, αλλά ενθαρρύνουν και την προβατική συμπεριφορά.

Περιπτώσεις φοροκλοπής με τις οποίες έχει έλθει αντιμέτωπη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν πως υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι να κλέψει κανείς το Δημόσιο και να ξεγελάσει ανυποψίαστους καταναλωτές. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και τα capital controls «νικήθηκαν» από τους επιτήδειους που βρήκαν τρόπους να βγάλουν στο εξωτερικό και εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χρήματα που εισέπρατταν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, μπορεί το έγκλημα να προηγείται των διωκτών του, αλλά τελικά αργά η γρήγορα αυτοί ανακαλύπτονται και έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Η κάθε δε περίπτωση προσθέτει εμπειρία στη φορολογική διοίκηση και καθιστά τους ελεγκτές πιο υποψιασμένους. Υπό το πρίσμα δε αυτό οι παραστάσεις των στελεχών της ΓΓΔΕ , του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας είναι εξαιρετικά πιο πλούσιες από άλλων συναδέλφων τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η ευρηματική φοροκλοπή

Η τεχνολογία αποτελεί όπλο στα χέρια εκείνων που θέλουν να φοροδιαφύγουν όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα πρόσφατων ελέγχων της ΓΓΔΕ.

Αυτό το απέδειξε ιδιοκτήτης αναψυκτηρίου στην Κέρκυρα που είχε παρέμβει στην ταμειακή του μηχανή και έκλεβε συστηματικά το Δημόσιο κόβοντας «επιλεκτικά» αποδείξεις. Ο εν λόγω επιτηδευματίας με ειδικό λογισμικό παρενέβαινε στο σύστημα της ταμειακής μηχανής με αποτέλεσμα κάποιες αποδείξεις να κόβονται κανονικά και κάποιες αποδείξεις χωρίς την ένδειξη της ταμειακής μηχανής (κωδικός Ζ). Ο μηχανισμός είχε «διακόπτη» και ήταν δύσκολο να εντοπιστεί η κλοπή. Έτσι, εάν ένας εφοριακός ήλεγχε την απόδειξη της μηχανής του καταστήματος όταν η ταμειακή λειτουργούσε με απενεργοποιημένο τον διακόπτη, όλα εμφανίζονταν κανονικά. Εάν ο διακόπτης ανέβαινε τότε οι αποδείξεις εκδίδονταν χωρίς τον κωδικό Ζ της ταμειακής, καθώς δεν καταχωρούνταν στο σύστημα.

Έτσι, σε μία ημερήσια είσπραξη 1.000 ευρώ και ενώ έχουν κοπεί αποδείξεις – έγκυρες και άκυρες – στους καταναλωτές, στο τέλος της ημέρας χάρη στο ειδικό λογισμικό η πραγματική είσπραξη της εν λόγω επιχείρησης εμφανιζόταν στην Εφορία σημαντικά μικρότερη, με τη διαφορά να μπαίνει στην τσέπη των επιτηδείων.

Ο «Ψευτοθόδωρος»

Μια απάτη με την οποία βρίσκονται συχνά – πυκνά αντιμέτωποι οι ελεγκτές σχετίζεται με ταμειακές μηχανές «φαντάσματα» που αν και εκδίδουν αποδείξεις δεν είναι δηλωμένες στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο λεγόμενος «Ψευτοθόδωρος» απαντάται σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα εστίασης, που εμφανίζουν στους χώρους τους (σε εμφανή σημεία, τραπέζια πελατών, μπαρ, πάγκους κ.α..) κομμένες αποδείξεις, αλλά αυτές οι αποδείξεις έχουν εκδοθεί από ταμειακές μηχανές που δεν έχουν σήμανση, δηλαδή δεν έχουν δηλωθεί στη εφορία.

Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν νόμιμη ταμειακή μηχανή και όταν της γίνεται έλεγχος από εφοριακούς που δεν έχουν «χάψει» την μπλόφα του «Ψευτοθόδωρου» -δηλαδή δεν θεωρούν πως η ύπαρξη αποδείξεων στα τραπέζια σημαίνει πως αυτές είναι και νόμιμες – τότε διαπιστώνεται πως από τη νόμιμη μηχανή δεν έχει εκδοθεί σχεδόν καμία απόδειξη.

Τα αντίγραφα παραγγελίας

Είναι εξαιρετικά διαδεδομένο όταν κάποιος ζητά τον λογαριασμό σε ένα εστιατόριο να του κομίζουν μόνον το αντίγραφο παραγγελίας και όχι την απόδειξη. Οι πλέον ευσυνείδητοι φορολογούμενοι επανέρχονται στις περιπτώσεις αυτές και ζητούν την απόδειξη και ο καταστηματάρχης τη φέρνει έστω και απρόθυμα.

Ωστόσο, η ΓΓΔΕ εντόπισε περιπτώσεις που ακόμη και οι επίμονοι αυτοί πελάτες έπεσαν θύματα εξαπάτησης διότι τους παρουσίασαν ως αποδείξεις απλά αντίγραφα παραγγελίας. Στις εν λόγω περιπτώσεις ασύρματα μηχανάκια που χρησιμοποιούσαν οι σερβιτόροι για να λάβουν παραγγελίες εξέδιδαν θερμικό χαρτί που ομοίαζε με απόδειξη, αλλά ήταν απλό αντίγραφο παραγγελίας και όχι νόμιμο παραστατικό.

Αυτό το αντίγραφο παραγγελίας ήταν εμφανισιακά σχεδιασμένο ως απόδειξη και έπειθε τους πελάτες που το λάμβαναν ότι είχαν στα χέρια τους νόμιμο παραστατικό.

Τα «άλλα κόλπα» με τα POS

Στις αρχές Αυγούστου αποκαλύφθηκε από ΓΓΔΕ και Οικονομική Αστυνομία κύκλωμα διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS) που όχι μόνον φοροδιέφευγε, αλλά είχε καταφέρει να νικήσει και τα capital controls.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα POS δεν ήταν συνδεδεμένα με κάποια τράπεζα στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους είχαν τη δυνατότητα να φοροδιαφεύγουν συστηματικά, επειδή δεν μπορούσε να γίνει ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τη ΓΓΔΕ.

Συγκεκριμένα, μέσω κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Σε μια λιγότερο έξυπνη τεχνολογικά φοροδιαφυγή μέσω POS προχωρούν πολλές επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά μέσω της κάρτας του, η συναλλαγή όμως καταγράφεται μονάχα στην τράπεζα, καθώς ο καταστηματάρχης δεν κόβει απόδειξη στην ταμειακή μηχανή και δίνει στον καταναλωτή μόνον την απόδειξη του τερματικού POS. Με τον τρόπο αυτό ο καταστηματάρχης εισπράττει κανονικά τον ΦΠΑ αλλά δεν τον αποδίδει στο κράτος.

Για τον λόγο αυτό η εφορία το τελευταίο διάστημα κάνει επιτόπιους ελέγχους και διασταύρωση μεταξύ των αποδείξεων που εμφανίζονται να έχουν περάσει από το POS και εκείνων που έχουν κοπεί από την ταμειακή μηχανή.

No Comments
Post a comment