Με τις τραπεζικές προμήθειες θα επιβαρύνονται όσοι πληρώνουν φόρους μέσω τράπεζας
Προμήθεια από 1,10 έως 1,50 ευρώ θα πληρώνουν από την Παρασκευή οι φορολογούμενοι που θα προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών για την πληρωμή των φόρων τους. Ωστόσο, η προμήθεια που θα χρεώνουν οι τράπεζες για πληρωμή του φόρου εισοδήματος με μετρητά (χωρίς δηλαδή να τηρείται κάποιος λογαριασμός στην τράπεζα) θα είναι υψηλότερη, έναντι της προμήθειας για πληρωμή του φόρου με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.
Τα νέα τιμολόγια αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες απο τις τράπεζες και σύμφωνα με πληροφορίες:
• Ακριβότερη θα είναι η συναλλαγή όταν ο φορολογούμενος δεν τηρεί λογαριασμό στην τράπεζα και πληρώνει τον φόρο του με μετρητά.
• Η χρήση της κάρτας στο γκισέ θα επιβαρύνεται επίσης με μια μικρή προμήθεια που δεν θα υπερβαίνει όμως την προμήθεια για χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.
• Ανέξοδη για τον φορολογούμενο θα είναι η πληρωμή του φόρου μέσω internet banking, phone banking, αυτόματα μηχανήματα πληρωμών (ΑΤΜ και APS), πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η χρήση των οποίων κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τους παραδοσιακούς μέχρι σήμερα τρόπους.
Επιδόματα τέλος! Ποια καταργούνται άμεσα – Ποιοι και πόσα χρήματα χάνουν
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016, από τα 50 εκατομμύρια των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν για την πληρωμή βεβαιωμένων φόρων, τελών κυκλοφορίας και παραβόλων, τα 32,5 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 65%, πραγματοποιήθηκαν στο κατάστημα. Η τάση αυτή έχει αρχίσει να αντιστρέφεται ήδη, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία από τις τράπεζες, το 40% των φόρων έχει πληρωθεί μέσω του τραπεζικού δικτύου, 50% μέσω internet banking και 10% μέσω phone banking. Οι ανωτέρω συναλλαγές μπορεί να είναι ανέξοδες για τον φορολογούμενο, ωστόσο το κόστος θα το πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο. Με την απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, από την Παρασκευή θα υπάρχει χρέωση στα γκισέ των τραπεζών για τις παρακάτω συναλλαγές:
1. Πληρωμή ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μη ρυθμισμένων, μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού, των φυσικών προσώπων που τη στιγμή της συναλλαγής δεν ανήκουν σε κάποια από τις κάτωθι συγκεκριμένες ομάδες:
• Ανω των 70 ετών.
• Σε δικαστική συμπαράσταση.
• Παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω.
• Κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή κάτοικοι μη τουριστικών νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή.
2. Πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέσω καταστήματος από φορολογουμένους που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα εξόφλησης.
3. Και όλες τις άλλες πληρωμές που αφορούν οφειλές (βεβαιωμένες ή μη) προς την ΑΑΔΕ.
Οπως προαναφέρθηκε, στην περίπτωση που οι παραπάνω φόροι πληρώνονται με internet banking, phone banking και αυτόματα μηχανήματα πληρωμών, το κόστος της συναλλαγής το αναλαμβάνει το ελληνικό Δημόσιο και θα ανέρχεται σε 0,075 ευρώ ανά συναλλαγή. Οι τράπεζες από την πλευρά τους υποχρεούνται την επόμενη μέρα της είσπραξης να πιστώνουν στον λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών τα σχετικά ποσά. Στην περίπτωση που καθυστερήσουν, θα επιβαρύνονται με τόκο υπερημερίας σύμφωνα με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου τρίμηνης διάρκειας. πηγη: kathimerini.gr